Fotoshoots

Ervaar een professionele fotoshoot in onze studio!

Altijd leuke opdrachten

Informatie

Beste Ouders en modellen,

Hieronder vindt u extra informatie over Extoll Models en de werkwijze van Extoll Kids Casting.

Werkwijze
Aangezien de meeste modellenbureaus gewend zijn met volwassenen te werken, communiceren zij ook op een volwassener en dus sterkere toon. Dat kan niet altijd fijn overkomen bij jongeren en of kinderen. Wanneer het om kinderen gaat moet men ook rekening houden met bijvoorbeeld schooltijden. Stapsgewijs te werk gaan is ook van groot belang wanneer er met kinderen gewerkt wordt. Hun tempo en werkervaring ligt vaak wat lager, en dat is natuurlijk ook meer dan logisch.

Op basis van al deze informatie focust Extoll Modelling Agency zich voornamelijk op kinderen en biedt service van een hoge kwaliteit om de jonge modellen te laten ontwikkelen en ervaringen mee te laten nemen voor in de toekomst. Denk hierbij aan verschillende catwalk trainingen.

 

Inschrijven/Registratie
Als u uw kind wilt aanmelden, kun u dat het beste doen via ons online inschrijfformulier op onze website: http://extollmodels.com/aanmelden. Mail ons een portretfoto van uw kind in kleur naar: casting@extollmodels.com. U krijgt dan binnen 5 werkdagen bericht van ons.
Inschrijven bij ons is geheel GRATIS!

 

Selectie
Het selecteren van modellen is ons vak en het is een vak apart. Als uw kind door een van Extoll Casting directors is afgewezen voor een bepaalde opdracht; geef niet gauw up! U kunt het gewoon nog een keer proberen, .Verder kiezen wij kinderen uit die qua uiterlijk, lengte en type een aanvulling zijn op ons bestand. Ons interesse ligt momenteel alleen bij  kinderen die in Nederland verblijven.  Het kan zijn dat u kind dus inderdaad een heel knap kind is, in Nederlands woont en de juiste maat heeft, maar dat we haar/hem toch niet willen inschrijven. Dan hebben we in die maat al voldoende kindjes en is u kind geen goede aanvulling op ons bestand.

 

Uitnodigen intake gesprek/ Casting/ Open inschrijfdagen
Na ontvangst van de aanmelding ontvangt u een uitnodiging van ons om samen met uw kind naar Extoll Models Casting studio te komen.
wij organiseren regelmatig open inschrijf dagen in het gehele land. Op deze dagen wordt uw kind gecast. Wij zijn dan gericht op zoek naar talenten en modellen voor onze bestaande opdrachten.

Open Inschrijf dag: Inschrijven bij ons is geheel gratis. Alleen bij uitnodiging via mail en of telefonisch contact, kunt u samen met uw kind  tijdens de inschrijfdag aanwezig zijn.

Studio
Tijdens onze open inschrijfdagen, wordt gratis intake gesprek met jullie gevoerd door een van Extoll Models Coach vanuit selecties afdeling , professionele foto’s worden ook gemaakt door een van ons professioneel fotograaf om te plaatsen in ons databases waar ons opdrachtgevers en TV? Film producenten je kind/kinderen kan makkelijke vinden.

Wat wij zoeken
Wij zijn regelmatig opzoek naar nieuwe gezichten van Extoll Models bureau en Casting en Jewel Kids voor figuranten werk, tijdschriften; acteren, kinder- stemmen-Voice over- Fashion shows-catwalk- TV commercials en reclame bladen. Ook zijn wij gespecialiseerd in mannequins/dressmen voor shows, fitting nauwe samenwerking met het gerenommeerde bedrijfven zoals s.Oliver, One-street, Be- First, Pearle Opticien NederlandJagmon voor kids, Jagmon Co-operatie line, (JGM)Royal Clothing Palace, Kingdom Fashion Elite Line realiseren we elk Fashion Event in elke gewenste vorm en stijl.

Wil je model worden? Of wil je Figurant of Hostess worden, dan zijn wij opzoek naar jou!. Hebt u kind/kinderen nog geen werk ervaren of portofolio! Neem contact met Extoll Models Studio Selectie afdeling via online aanmelding formulier! Wacht niet langer! Wij streven naar kwaliteit en professionaliteit die resulteert in een prettige samenwerking. Het maken van Starters Portfolio is NIET gratis.

Letop: Open Inschrijf dag Kinderen: Inschrijf bij ons is geheel GRATIS u mag alleen naar deze inschrijf dag komen als wij jou hierover een mailtje hebben toegestuurd en/of als je hierover met ons contact hebt gehad. Studio adres: Extoll Models Management BV
Veluwezoom 7, 1327aa Almere.

Catwalktrainingen
Extoll Modelling Agency biedt haar eigen kindvriendelijke catwalk trainingen. Dit versterkt de diensten en de mogelijkheden. Daarnaast geeft het de organisatie gelijk een duidelijk beeld over de capaciteiten van haar modellen. Zodra die naar boven zijn gekomen kan men verder kijken naar eventuele verbeteringen en ontwikkelingspunten, met als doel natuurlijk het beste resultaat te boeken. Nu Extoll Modelling Agency de catwalk trainingen zelf in de hand heeft, is het ook makkelijker om rekening te houden met de schoolroosters van de kinderen. Zo kan er bijvoorbeeld  voor gekozen worden om een catwalk training te houden in schoolvakanties. Dit om complicaties te voorkomen.

De uniekheid van Extoll Modelling Agency wordt door het aanbieden van eigen kindvriendelijk catwalk trainingen mooi naar boven gehaald. De uniekheid van deze modellenbureau zorgt er voor dat bedrijven hun interesse tonen. Dit omdat het allereerst de doelgroep is van bepaalde bedrijven/merken, maar daarnaast zijn bedrijven/merken ook bereid om een steentje bij te dragen in de ontwikkeling van een kindermodel.

Doorgroeimogelijkheden
De Extoll Modelling Agency catwalktrainingen hebben heel veel positieve invloed op het bedrijf, door gespecialiseerde begeleiders en intensieve aandacht te bieden aan de modellen. Hierdoor groeit het bedrijf wat er ook voor kan zorgen dat er doorgroeimogelijkheden zijn op het netwerk gebied. Hoe je het went of keert, het is een feit dat getrainde modellen beter werk leveren, sneller interessant zullen worden voor de klant en dus ook invloed hebben op de doorgroeimogelijkheden van Extoll Modelling Agency.

Zodra bedrijven bereid zijn om samen te werken met Extoll Modelling Agency. Zullen zij ervoor zorgen dat de bedrijven de modellen krijgen geleverd die ze willen hebben. Met als bedoeling er natuurlijk voor te zorgen dat de promotie van het desbetreffende bedrijf/merk zich daarin verbeterd.

Optie
Een optie betekent dat een opdrachtgever geïnteresseerd is om je te boeken. Je kansen op een opdracht stijgen behoorlijk bij een optie maar het is nog steeds geen 100% zekerheid. De opdrachtgever geeft later via het castingbureau door of de boeking voor jou wel of niet doorgaat. Bereikbaarheid is altijd belangrijk en bij een optie al helemaal. Ben je nu door omstandigheden toch moeilijk bereikbaar, bel dan zelf even naar ons om te checken of je optie is omgezet in een boeking, altijd binnen kantoortijden (van 9.00 – 18.00 uur).

Opdrachten
Bij elke boeking geldt: jij bent het visitekaartje van het bureau en bovenal van jezelf! Voorafgaand aan iedere opdracht geven we je door hoe lang het ongeveer gaat duren. Maar omdat opnametijden zich nou eenmaal moeilijk laten voorspellen, moet je er altijd rekening mee houden dat het uit kan lopen. Dus plan geen andere afspraken meteen na de aangegeven eindtijd.

Wanneer je op de set bent, denk dan aan de volgende punten:
.
focus op je opdracht;
Teken nooit iets wat niet van te voren met Extoll is overlegd.
Bel ons altijd onmiddellijk als je denkt dat er iets niet in orde is.

Verdiensten.
Verdiensten is per opdracht verschillende, het hangt van de opdrachtgever of producten af. De wordt aan je bekend gemaakt van te voren. De opdracht kan ook worden gehouden in het weekend, na overleg met de cliënt of op uw verzoek

Letop!
Geef altijd binnen 24 uur na een opdracht aan ons door hoe lang je gewerkt hebt en wat je eventuele reiskosten zijn. Hoe sneller we een factuur aan de opdrachtgever kunnen sturen, hoe sneller ook jij het geld op je rekening krijgt. Maar houdt er wel rekening mee dat dit sowieso vaak twee tot drie maanden kan duren. En vergeet ook niet dat het bedrag dat je krijgt overgemaakt, een bruto bedrag is. (voor bijvoorbeeld fotografie of figuratie). Wanneer je een artistieke opdracht verricht, bijvoorbeeld als je een rol speelt in een commercial, dan mag je ons factureren als je een btw nummer hebt en een VAR WUO. Anders moet je fee verloond worden door een verloningsbureau.

Goed om te weten. TIPs & FAQ
Waarom moet ik ervoor zorgen dat het bureau goede foto’s van mij heeft?
Opdrachtgevers krijgen vaak alleen foto’s van je te zien. Al ben je nog zo geschikt voor de opdracht: als je foto’s slecht of onduidelijk zijn, zal de opdrachtgever waarschijnlijk toch niet voor je kiezen en gaat er een aantrekkelijke opdracht aan je neus voorbij.

Waarom moeten mijn foto’s recent zijn?
Een opdrachtgever verwacht dat je eruit ziet zoals op de foto te zien is. Als dit niet meer zo is, loop je alsnog de kans een opdracht en dus een mooie kans te missen. En dat is natuurlijk doodzonde! Daarnaast willen boekers niet het risico lopen een model naar een opdracht te sturen die niet overeen komt met haar foto’s.

Waarom is het belangrijk om op de website van Extoll Models te staan?

Opdrachtgevers hebben tegenwoordig geen tijd meer om te wachten op foto’s die toegestuurd worden door casting bureaus. Zij maken via internet zélf al een voorselectie van favoriete modellen. De kans wordt daardoor steeds groter dat je buiten de boot valt voor een opdracht, simpelweg doordat je niet op de site staat.

Waar moet ik wel in investeren en waarin zeker niet?
Investeer alleen in foto’s, een plaatsing in een Portofolio, een plaatsing op een internetsite, database of, eventueel voor set-cards. Je presentatiemateriaal Om je goed te presenteren bij onze klanten, moet je presentatiemateriaal up-to-date zijn.
Update regelmatig je database fotos, bel met je casting agency om nieuwe fotos van jezelf te laten maken

Vraag advies van je modeling en Casting bureau om je hiermee te helpen. Knip je bijvoorbeeld je haar af, of ben je op een de een of andere manier erg veranderd, zorg er dan voor dat wij zo snel mogelijk beschikken over recente,. Modellen met foto’s van 3 of 4 jaar oud worden niet meer voorgesteld door ons! (Ook al vind je zelf dat je niets veranderd bent). Dus stuur zelf nieuwe foto’s op of maak een afspraak voor een nieuwe fotoshoot (info@extollmodels.com) Voor kinderen geldt: geregeld nieuwe en of recente foto’s sturen met daarop de gewijzigde maten en lengte vermeld. Deze mogen ook zelfgemaakt zijn!

Professionele Fotoshoot.
Indien er nog geen professionele foto’s beschikbaar zijn, verzoeken wij u om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met onze Extoll Models Studio. Er zullen foto’s gemaakt worden door één van onze professionele fotografen. Een goede fotograaf weet de essentie van uw kind in een foto te vangen. U moet uw kind herkennen in een foto: fris, jong, karaktervol – zoals alleen uw kind is

Fotoshoot/Photoshoot
Mooie foto’s zijn het visitekaartje van uw kind bij onze opdrachtgevers. Maar ook ouders en grootouders genieten van professionele foto’s van hun (klein-)kinderen. Opdrachtgevers krijgen vaak alleen foto’s van je te zien. Al ben je nog zo geschikt voor de opdracht: als je foto’s slecht of onduidelijk zijn, zal de opdrachtgever waarschijnlijk toch niet voor je kiezen en gaat er een aantrekkelijke opdracht aan je neus voorbij.

Individuele Fotoshoot
De individuele fotoshoot van Extoll Models is een uitgelezen kans om tegen een aantrekkelijk tarief digitale foto’s van uw kind (0-21 jaar) te laten maken. Een fotoshoot duurt ongeveer vijftien minuten en resulteert in minimaal 25 professionele foto’s. Natuurlijk is het mogelijk om tussentijds om te kleden of te kiezen voor een andere haarstijl. Verder is het mogelijk om aan het einde van de shoot met een broertje of zusje op de foto te gaan.

U kiest zelf waar u de foto’s voor wilt gebruiken: een aanvulling van het profiel op Extoll Kids Models een mooie foto aan de wand of misschien heeft u een ander idee.
Mode Show/ Fashion Shows

Extoll Catwalk training bestaat uit verschillende onderdelen: fotoposes op de catwalk, loop- en draaitechnieken, groepschoreografie, lopen op muziek, loophouding en gezichtsexpressies.

Extoll Catwalk training wordt door ervaren en professionele docenten verzorgd die meer dan bereid zijn om de cursisten net dat beetje meer zelfvertrouwen te geven.

Training wordt in groepsverband gegeven. In groepsverband leren wij u een goede houding, mooie uitstraling/ gezichtsuitdrukking, basistechniek lopen, draaien, zelfvertrouwen en net dat beetje extra aan zodat u voortaan het beste van u zelf laat zien

Opdrachtgever/ Producenten

U kunt als klant zelf zoeken op onze website, of u kunt het zoeken aan de boekers overlaten. Zij sturen u dan vrijblijvend een selectie van modellen per mail toe.

Extoll Modellen en Casting bureau kunt u benaderen voor:

Mode Shows
Fittings
Flyeren
Voice over- kinderstem
Reclamefotografie
Commercials
Promos
Websites
Editoriaal
Internetfilms
Bedrijfsfilms en bedrijfspresentatie
Televisieshows/programma’s
Films en series
Beurzen en evenementen

 

Extoll Be(you)tifull Magazine
Waarom een Magazine?
Extoll Modelling Agency vindt het enorm belangrijk om te blijven communiceren met haar modellen. Uiteraard is het fijn om met enige regelmaat op de hoogte gehouden te worden van alle ontwikkelingen en is het belangrijk en goed om de band te blijven behouden.

  • Het zorgt ervoor dat modellen op de hoogte gehouden blijven.
  • Het is amuserend en dus ook leuk om te lezen.
  • Het inspireert de modellen.
  • Het zorgt ervoor dat modellen gemotiveerd blijven in wat ze doen.

Hoe is collega Angela op de naam Be(you)tiful gekomen?
Extoll Modelling Agency heeft altijd benadrukt dat uniekheid en variatie belangrijk is voor de agency. Met be(you)tiful bedoel ik dan ook letterlijk dat het belangrijk is dat modellen hun zelf blijven omdat dat juist de modellen zo mooi maakt. Ik vindt het dus een hele mooie combinatie en de titel Be(you)tiful maakt het dan ook gelijk af met het concept.

 

Extra info Arbeidsinspectie
Het beste is om met het plannen van de fotografie rekening mee te houden met school (dat is trouwens ook verplicht volgens de Arbeidstijdenwet). Kinderen gaan vanaf 4 jaar naar school en de schooltijden zijn:

Maandag van 9:00uur tot 15:15.
Dinsdag van 9:00uur tot 15:15.
Woensdag van 9:00uur tot 12:00
Donderdag van 9:00uur tot 15:15.
Vrijdag van 9u00 tot 15u15.

Veel kinderen hebben tegenwoordig echter vrijdagmiddag ook vrij. Kinderen vanaf 11 jaar gaan naar de middelbare school en daar is het rooster per kind verschillend. De Arbeidstijdenwet schrijft voor dat kinderen tot 7 jaar niet mogen werken tenzij… en dan komen een hele hoop ingewikkelde regels. Als je daar wat over wilt weten kun je die regels nalezen op de site van de Arbeidsinspectie (www.arbeidsinspectie.nl onder arbeidstijden/kinderarbeid)of anders aan één van de medewerkers van ons vragen.

In Nederland en België bestaan regels voor kinderen die willen werken. Dit is in een wet geregeld zodat kinderen nooit te veel of te zwaar werk verrichten. Als een kind jonger dan 13 jaar meewerkt aan een filmproductie, tv-programma, modeshow of bijvoorbeeld een musical moet er een ontheffing worden aangevraagd bij de Arbeidsinspectie.


REGELS IN NEDERLAND Arbeidsinspectie

Zowel de producent als de ouders of verzorgers zijn verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Bij overtredingen kan de Arbeidsinspectie niet alleen de werkgever een boete opleggen, maar ook de ouders of verzorgers van het kind. Uitgebreide informatie over deze wet is te vinden op de website van de arbeidsinspectie, te bereiken via www.arbeidsinspectie.nl.

De eisen die gesteld worden door de Nederlandse Arbeidsinspectie om een ontheffing voor zogenaamde “kunstkinderen” te verlenen zijn in het kort:

KINDEREN TOT 7 JAAR

Voor één en hetzelfde kind kan, tot het kind 7 jaar is, elk jaar vier keer en bij serieproducties acht keer een ontheffing worden verleend. Kinderen moeten zowel voor, tijdens als na de voorstelling door een deskundige worden begeleid. Per dag mag maximaal vier uur worden gewerkt tussen 08.00 uur en 19.00 uur.

KINDEREN TUSSEN 7 EN 13 JAAR

De Arbeidsinspectie kan een ontheffing verlenen voor maximaal 12 optredens per jaar. Een kind mag hooguit 3 keer in één week aan een uitvoering meewerken. Zowel voor, tijdens en na de uitvoering moeten de kinderen door een deskundige worden begeleid. Er mag tussen 08.00 uur en 23.00 uur maximaal 4 uur gewerkt worden.

Alleen wanneer het gaat om serieproducties kan een ontheffing voor 24 optredens per jaar worden verleend. Het kind mag dan niet meer dan 7 uur per dag en 12 uur per week werken. Het kind mag tot uiterlijk 23.00 uur optreden en moet daarna minimaal 14 uur rust hebben.

Voor kinderen ouder dan 13 jaar zijn de regels wat soepeler

VAKTERMEN Modeling en Acteren

Boeker

Een boeker werkt bij een modellenbureau en brengt opdrachtgevers met modellen in contact.

Boeking

Voor een definitieve boeking wordt een afspraak gemaakt tussen het model en de opdrachtgever. Deze wil op een bepaalde dag met het model werken waardoor het model niet beschikbaar is voor andere opdrachten. De boeker licht het model in over: – Wanneer en waar het model moet zijn. – Eventuele spullen die meegenomen moeten worden. – Hoe lang het gaat duren. – Wat de verdiensten zijn. Call-back Als het model goed bevallen is op de casting kan het zijn dat het model samen met een aantal andere modellen nog een keer terug moet komen. Tijdens een call-back verdient het model niets. Natuurlijk is de kans bij een call-back groter dat de opdracht doorgaat.

Casting

Een casting is een ontmoeting tussen de klant en verschillende modellen. De klant bepaalt na de casting voor welke modellen hij kiest. Met een casting verdient het model niets.

Database

Tegenwoordig kunnen modellen zich ook presenteren via internet. Extoll Kids Models heeft namelijk een database waarin alle modellen staan. Door middel van een paar drukken op de muis kan een opdrachtgever zien wat Extoll Kids Models te bieden heeft en direct modellen boeken.

Fashion model

Een fashion model heeft de juiste maten en looks en kan dan ook voor vele doeleinden ingezet worden. Een fashion model heeft hoofdzakelijk werkzaamheden op het gebied van mode en werkt veel internationaal.

Go-sees

Extoll Kids Models maakt voor het model een afspraak bij een opdrachtgever zodat deze persoonlijk zijn of haar portfolio kan laten zien.

Hairstylist

De hairstylist is iemand die ervoor zorgt dat je kapsel altijd goed in model gebracht wordt.

Look-a-like

Een look-a-like is iemand die qua uiterlijk, mimiek en doen en laten op een bekende persoon lijkt.

Mooi weer-boeking

Deze boeking gaat alleen door als het mooi weer is. Dit geldt uiteraard alleen voor opdrachten in de buitenlucht. Het model wordt hierover ‘s ochtends door de boeker geinformeerd. Optie Als de opdrachtgever nog niet zeker weet of hij een bepaald model wilt boeken, zet hij deze in optie. Dat wil zeggen dat het model nog niet zeker is van de opdracht. Meestal wordt dit een dag van te voren definitief doorgegeven.

Portfolio/ Starters

Een portfolio is een boek waarmee een model testfoto’s/ tearsheets presenteert naar opdrachtgevers. Als model moet je ervoor zorgen dat je portfolio gevarieerd is en dat je sterke kanten goed naar voren komen.

Request : Hier wordt een model naar aanleiding van het portfolio uitgenodigd voor een casting.

Setcards

Als een model een portfolio heeft opgebouwd kunnen er setcards worden gemaakt. Een setcard is het visitekaartje van het model, maar dan op A5-formaat. Op de voorkant staat een close-up, de achterkant bevat een aantal kleinere foto’s plus maten en naam van het model. Special model Dit model voldoet niet aan de eisen van een fashion model, maar heeft wel iets ‘speciaals’ en is meestal kleiner maar heeft uiteraard wel een goede uitstraling. Een special model wordt veel gebruikt in opdrachten voor reclame (alles behalve mode). Ook een special model kan veel werken, vaak alleen nationaal.

Stylist

De stylist is de persoon die verantwoordelijk is voor kleding, schoenen en accessoires. Hij/zij bepaalt samen met de fotograaf de sfeer die weergegeven moet worden.

Tearsheets

Dit zijn gepubliceerde foto’s van modellen in magazines.

Visagist

De visagist is iemand die ervoor zorgt dat het model er goed uitziet. Hij/zij zorgt voor een goede foto c.q. film-make up en doet ook vaak het haar bij een model.

Theater en filmtermen

Hieronder staan veelgebruikte termen uit de theater- en filmwereld. Handig om te weten tijdens een opdracht.

Achterdoek

Donkerblauw of zwart achterdoek op het toneel.

Acteur

Toneelspeler of filmspeler.

Afschmink

Crème waarmee de schmink vet wordt gemaakt waardoor deze makkelijk te verwijderen is. Waterschmink kan gewoon met water en zeep afgewassen worden.

Akoestisch

Niet versterkt door een microfoon.

Amfitheater

Ronde of ovaal theater zonder dak, zoals bij de oude Grieken of Romeinen.

Arena

Middendeel van een amfitheater.

Art director

Iemand die verantwoordelijk is voor de “aankleding” van de film. (decor, setdressing, kleding, meubels en props)

Artiesteningang

Entree, meestal achter in het pand, die toegang geeft aan de artiesten. Voor sommige fans de plaats om handtekeningen te vragen.

Artistieke leiding

De persoon die leiding geeft aan het maken van de voorstelling.

Auteursfilm

Film waarbij de regisseur zelf het scenario (het verhaal) heeft geschreven.

Backstage pas

Sticker, armband of kaart dat opgespeld wordt of aan een key-koord hangt en dat een persoon recht geeft op de set of achter het podium te zijn.

Backstage

Achter de schermen, of achter het podium.

Balkon

Zitplaats op de bovenverdieping in het theater.

Balletvloer

Kunststof zeil dat op de (podium)vloer wordt gelegd om het toneel voor dans geschikt te maken. Bedoelt om dansers niet uit te laten glijden.

Barndoor

Kleppen bij een lamp om het licht te richten. (meestal vier, rondom de lamp)

Beeldverhouding

De verhouding tussen de hoogte en de breedte van het beeld. Bij breedbeeld-tv is dit 16:9 en bij gewone tv’s 4:3

Betacam

Professioneel video-opname systeem.

Boom

Soort hengel met een microfoon eraan.

Boom Check

Controleren op welke hoogte de boom moet komen zodat ie niet in beeld komt.

Bouncen

Licht via een reflectiescherm of een muur laten weerkaatsen.

Cabaret

Afwisselend programma met liedjes, sketches en anekdotes.

Call sheet

Papier waarop staat wie wanneer op de set moet zijn en alle zaken waaraan ze moeten denken.

Cast

Alle acteurs en figuranten die in een productie spelen.

Casten

Uitzoeken wie welke een rol in een film of bijvoorbeeld toneelstuk krijgt

Chroma key

Opnames worden gemaakt voor een helemaal groene (of blauwe) achtergrond. Met een computer kan die achtergrond worden veranderd in wat dan ook.

Clapperloader

Iemand die de slate in beeld van de camera houdt en zorgt voor de administratie op de set

Claque

Ingehuurde bezoeker bij een voorstelling die automatisch op de goede momenten lacht en klapt.

Continuïteit

De opnames moeten kloppen als ze achter elkaar zijn geplakt. Zo moet bijvoorbeeld een acteur de hele film bijvoorbeeld hetzelfde kapsel hebben en moeten de kleren altijd hetzelfde zijn.

Coulissen

Dit zijn de doeken aan de zijkant van het toneel. Het bakent het speelvlak af. De artiest komt meestal op via de coulissen.

Crab

De camera rijdt vooruit maar is gericht naar de zijkant.

Crane

Een soort hijskraan voor de camera.

Credits

Aan- of aftiteling (opening of endcredits).

Crew

Iedereen die op de set of het podium werkt maar geen acteur, artiest of figurant is.

Cut

1 Dit roept een Engelstalige regisseur, het betekent: stop.

2 Engelse term voor montage.

Cutter

Editor, iemand die de losse shots van een film aan elkaar zet tot een mooi geheel.

Décor

Toneeltoerusting. Vaak een ‘plat’-gebouwde omgeving. Veel gebruikt bij toneel, musicals, etc.

Decoupage

Het plannen van cameraposities, mise-en-scène, beeldhoeken en de montage.

Director of Photography

Hoofd van de camera-afdeling

Dolly

1 Een rijder. 2 Het wagentje waarmee de rijder wordt gemaakt.

Draaiboek

Een boekje waarin staat welke shots er met de camera gedraaid moeten worden.

Draaiboek

Boek met regieaanwijzingen voor een productie, het is een in detail uitgewerkt plan.

Driepunts-belichting

De meest voorkomende manier van belichten van een persoon. Er worden drie lampen gebruikt: twee voor de persoon en één erachter.

Druppel

Klein microfoontje dat verbonden is aan een zender. De microfoon wordt vaak op het voorhoofd of tegen een wang aan geplakt. Wordt veel gebruikt door cabaretiers en musicalacteurs.

Editor

Degene die de montage van de film doet.

Flashback

Scènes die terugkijken op iets van zich afspeelde in het verleden.

Focus

Scherpte van het beeld.

Focus-puller

Verantwoordelijke voor de scherpte van het camerabeeld en het onderhoud van

de camera.

Foley

Geluidseffecten maken bij een film

Front

De voorkant van het podium of toneel.

Frontlicht

Licht vanuit de zaal gericht op de voorkant van het toneel. Geeft een duidelijk beeld van de persoon die op het podium staat.

Gaffer

Chef van het licht op de set

Gag

Een door een acteur verzonnen grap. Of iets grappigs in een film.

Gaffertape

Plakband (vaak van het merk Nichiban) dat erg sterk en toch makkelijk weer weg te halen is. Wordt vaak gebruikt door de mensen van het licht en de grip.

Grid

Stellage van buizen bovenin het dak van het theater waarin de lampen worden gehangen.

Grime

Ander woord voor make-up. Verschillende kleuren crème die op water of vet basis wordt gebruikt om een gezicht te beschilderen. Je kunt iemand bijvoorbeeld ouder of jonger maken met grime.

Grip

Groep mensen die verantwoordelijk zijn voor alles wat gebouwd moet worden voor de crew: rails voor dolly’s, camera bevestigingen, stellages enz.

Horizondoek

Wit achterdoek op het toneel waarop (gekleurd) licht wordt gezet.

In-ear monitor

Een klein meestal op maat gemaakt oormicrofoontje dat voor publiek niet zichtbaar is. De muzikant kan hiermee zichzelf horen. (Monitor). Wordt soms ook gebruikt door de regie om de acteur iets voor te zeggen of te vertellen. Een In-ear wordt ook wel een ’oortje’ genoemd.

Jip

Een dolly met een speciale hef-arm voor extra camerabewegingen.

Key grip

Hoofd van de afdeling grip.

Key-light

Hoofd-licht

Klapbord

Slatebord met klap. Wordt alleen gebruikt als beeld en geluid los van elkaar worden opgenomen. De klap wordt gebruikt om later tijdens de montage het beeld en geluid te synchroniseren. (= precies gelijk te maken)

Kleinkunst

Dit is een andere naam voor een cabaretvoorstelling. Maar meer verfijnd.

Kleurenfilter

Gekleurde folie die voor de spot (spot is een lamp) geschoven wordt waardoor deze een andere kleur licht krijgt. (Vaak gebruikt merk: Lee filters)

Koperen Kees

Vierkant blokje van 3 cm x 3 cm dat precies in het midden voor op toneel is gezet. Het geeft het midden van het toneel aan. Dit blokje wordt veel gebruikt om het decor goed te plaatsen en te belichten.

Lichtplan

Tekening waarop staat waar de lampen voor de voorstelling gehangen moeten worden en hoe ze moeten schijnen tijdens de voorstelling.

Lift

Omhoog en omlaag bewegen van de camera

Lijsttheater

Theater met een verhoogd podium.

Lipsynchroon

Het geluid moet precies goed lopen met de bewegingen van de mond van de acteur.

Locatie

Plaats buiten de studio waar scènes voor een productie worden opgenomen.

Locatiescout

Iemand die op zoek gaat naar goede plaatsen om te filmen.

Mise-en-scène

Het plaatsen van de acteurs in de locatie of op het podium en hun bewegingen.

Monitor

1 Luidsprekers die in de richting van de band of artiest staan zodat zij zichzelf .kunnen horen.

2 Tv-scherm waarop de regisseur de camerabeelden beoordeeld.

Montage

Aan elkaar plakken van de goede shots (meestal met een computer).

Musical

Theaterstuk (of film) met veel gezongen tekst. Vaak met veel kostuums en met veel decor.

Nasynchronisatie

1 Stukjes die niet
goed verstaanbaar zijn in de geluidsstudio opnieuw inspreken.
2 Gesproken teksten opnieuw inspreken in een andere taal.

Off screen

Buiten beeld (afkorting in script is vaak O.S.)

Opera

Toneelstuk met vooral muziek en zang. Bijna de hele voorstelling is muzikaal. Zelfs alle teksten worden gezongen.

Opnameleider

Iemand die zorgt dat opnames goed en precies volgens schema verlopen.

Orkestbak

Gedeelte voor (soms half onder) het podium waar het orkest zit.

Ovatie

Meestal wordt het een ‘staande ovatie’ genoemd. Ovaties worden meestal aan het einde van de voorstelling gegeven door het publiek. Men staat klappend op om de artiest toe te juichen.

Pan

Horizontaal bewegen van de camera (bijv. van links naar rechts).

Pantomime

Gebarenspel.

Par

Simpele lichtspot.

Pick-up

Deel van een slate bij een 2e of latere take.

Pilot

De eerste aflevering van een serie. Hierna wordt meestal besloten of de serie ook echt helemaal gemaakt gaat worden.

Plopkapje

Een schuimhoesje over een microfoon tegen spuug en wind.

Plug

Ander woord voor stekker.

Podium

Vloer waarop de voorstelling te zien is. Het podium is soms verhoogd, soms een vlakke vloer.

Postproductie

Al het werk dan na de opnames plaatsvindt. Bijvoorbeeld: de montage.

Première

Eerste officiële voorstelling, vertoning of opvoering van een film, toneelstuk, musical enz.

Preproductie

Al het werk dat voor de opnames plaatsvindt. Bijvoorbeeld: het maken van een script en de casting.

Producent

Iemand die zakelijke en technische leiding geeft bij het maken van een toneelstuk, film, tv-programma etc.

Productie

1 het maken van een film of voorstelling.

2 het werk van een producent.

3 De tijd van het opnemen van een film

Productieleider

Iemand die een productie plant en organiseert voor de producent.

Props

Rekwisieten

Recensie

Beoordeling van een film of voorstelling in een krant, een tijdschrift of op internet.

Reel

Een filmspoel of een bandnummer.

Regie

Spelleiding van theater, film, tv.

Rekwisieten

Spullen die tijdens een film of voorstelling in het spel gebruikt worden. Geen decor.

Reprise

Herhaling van een voorstelling meestal in het volgende theaterseizoen.

Reshoot

Nadat een opname is fout gegaan een stukje opnieuw opnemen.

Rijder

Her verrijden van de camera terwijl ie opneemt .

Rolinterview

Een acteur interviewen over zijn of haar rol.

Rondzingen (Feedback)

Fluitend geluid dat ontstaat als een microfoon te dicht bij een luidspreker staat.

Scenario

Alle dingen die gezegd en gedaan moeten worden erin opgeschreven om gefilmd te worden.

Schouwburg

Ook wel theater genoemd. Het (grote) gebouw waarin toneelstukken, musicals, muziekstukken (etc.) worden opgevoerd.

Screentest

Proefopname op film of video om te kijken of iemand geschikt is om een bepaalde rol te spelen.

Screentime

De lengte van een film of scène.

Script

Scenario

Script-continuiteit

Bijhouden van de opnameadministratie en voorkomen van continuïteitsfouten

Sequel

Vervolgfilm

Sequentie

Bij elkaar horende scènes.

Set

Plaats waar wordt opgenomen.

Set-noise

Het omgevingsgeluid op de setlocatie.

Shot

Een opname zonder onderbreking.

Shotlist

Een lijst met aangegeven welke shots in een bepaalde volgorde moeten worden opgenomen.

Sierdoek

Extra (meestal rood) doek dat in sommige theaters nog voor het voordoek hangt.

Single play

Korte Tv-film (meestal 50 minuten)

Slapstick

Komische film met veel gooi- en smijtwerk

Slate

Een opgenomen Shot

Slatebord

Klapbord zonder klapper. Wordt gebruikt voor de administratie. (Slatenummer, Takenummer)

Souffleur

Iemand die de spelers de tekst voorzegt als zij het niet meer weten.

Stage

Podium of toneel.

Stand-in

Vervanger van de acteur. Bijvoorbeeld wanneer er gevaarlijke stunts moeten worden uitgevoerd.

Categories:

Not Found

Apologies, but no results were found for the requested archive. Perhaps searching will help find a related post.